Kroegentocht 2016

3 november 2016
Reacties 0
Categorie Geen categorie
3 november 2016, Reacties 0

Hoewel de naam anders doet vermoeden liep de stad niet vol met dronken jongeren. Het ging hier namelijk om een alcoholvrije informatieve kroegentocht voor ouders uit Almere met kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. 

Over de avond

Deze werd georganiseerd door Tactus Verslavingszorg in opdracht van de gemeente Almere met hulp van Stichting de Schoor. De ouders werden ontvangen in ANNO met een presentatie over het puberbrein en de invloed van alcohol op het puberbrein. Vervolgens werden zij door Jongeren van Veilig Stadshart Almere (JVSA) door de stad geleid naar diverse workshops. In poppodium de Meester konden ouders luisteren naar presentatie over het social mediagebruik van pubers. In café Men At Work werd de ouders opgewacht door twee hulpverleners van Tactus en werden zij geïnformeerd over het signaleren van middelengebruik bij je kind. In Club 26TWELVE gingen twee jongeren van JVSA onder leiding van Tactus in gesprek met de ouders.

Hoewel er dit jaar een kleinere opkomst was dan vorig jaar, was het een geslaagde avond. De open houding van de jongeren van JVSA werkte ontwapenend en zorgde voor een interessante discussies met de ouders. Het gevolg was dat ouders op weg naar de volgende workshops met elkaar in gesprek raakten en tot de conclusie kwamen dat interesse in je kind en het in gesprek gaan met je kind over onderwerpen zoals alcohol, drugs en gamen van groot belang is. N. v.d. Steeg en A. Valdink, behandelaren bij Tactus voegde daaraan toe dat het stellen van grenzen ook zeer belangrijk is. ‘Jongeren zullen hun gedrag pas veranderen als er last ontstaat’, aldus de behandelaren. W. Gotink, voorlichter van de hersenstichting onderschrijft dat, want ,zo vertelt hij, de hersenen van pubers zijn nog onvoldoende ontwikkeld om zichzelf goed te kunnen begrenzen.

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit Glasgow en de Universiteit Belfast dat jongeren die regels hebben thuis, minder alcohol drinken dan jongeren zonder toezicht. Dit benadrukt maar weer het belang van de rol van ouders en daarmee het belang van een kroegentocht voor ouders.

Aanvullende informatie

Uit onderzoek blijkt dat ouders een sleutelrol spelen bij het alcoholgebruik van hun kinderen. Het eerste slokje alcohol drinken kinderen vaak thuis. Bijvoorbeeld op een feestje of bij een bijzondere gelegenheid. Ouders zijn dan vaak toegeeflijker en letten minder op hun kinderen. Toch is het juist dan belangrijk dat ouders alert blijven. Het toestaan van zelfs een beetje alcohol verlaagt de drempel om meer te drinken. Gemiddeld 1,6 jaar na het eerste glas alcohol is een kind voor het eerst dronken. Het maken van duidelijke afspraken met kinderen om niet te drinken, kan de leeftijd waarop ze starten met drinken flink omhoog schroeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.