Stop Vandalisme prijs prikkelt tot meer enthousiasme dan verwacht!

Wat een enthousiaste samenwerking was dat met collega’s van Cameratoezicht en de jongerenwerkers van Veilig Stadshart Almere (JVSA). We mochten 23 september de Stop vandalismeprijs komen geven aan groep 8 van de basisschool Polygoon. Meisjes en jongens die het best spannend vonden wat wij kwamen doen. Wat een aandacht! José met de grote cadeaucheque. Een meelevende fotograaf. En Sander, die de kinderen meer vertelde over vandalisme en veiligheid. Wat mij extra trof was het leuke programma dat speciaal gemaakt was voor de kinderen die op bezoek kwamen bij Cameratoezicht. Wat een leuke enthousiaste collega’s zijn dat. En Teun de wijkagent was bij school op bezoek toen hij hoorde waar de kinderen ’s middags naartoe gingen, nou daar wilde hij ook wel bij zijn!

Stop Vandalismeprijs
Het Vastgoedbedrijf zet zich in voor hele, veilige en schone gebouwen. De prijs wordt gegeven als beloning voor scholen die zich inzetten tegen vandalisme. Sinds 2 jaar wordt de prijs samen met jongerenwerkers van JVSA uitgereikt. Dat is een groot succes. JVSA is daarbij zelf ook nog actief met een Stop Vandalisme Campagne.

Kinderen van ‘de Polygoon’ weten wat 400 kapotte ramen kosten!
Het geven van de prijs is altijd een feestje, maar dit jaar pakte het wel bijzonder enthousiast uit! De klas van juf Bianca had er veel werk van gemaakt. De tafels lagen vol met prachtige tekeningen over vandalisme. De kinderen waren goed voorbereid; ze wisten alles over het onderwerp vandalisme. Dat bleek ook wel hoe ze de vragenquiz van Sander deden. En het leverde ook weer bijzondere vragen op.  Zoals, “wat als je iets per ongeluk kapot maakt, is dat dan ook vandalisme?” Of “Ik heb gezien dat iemand iets kapot maakt … en dat was mijn broertje, zeg ik het dan?” Na afloop van de quiz liet Sander 2 video clips zien die gemaakt zijn door JVSA, speciaal voor kinderen, door kinderen. Clips met de sterke boodschap ‘wij zeggen nee tegen vandalisme’. De vrolijke hiphop beat bleef nog lang in mijn hoofd zitten. Deze school verdiende het echt deze prijs te winnen!

Alle kinderen wilden maar al te graag in de boeien!
Op woensdag 7 oktober was het zover, de prijs werd ‘verzilverd’. Enthousiaste collega’s van Cameratoezicht hadden een superspannend programma voor de kinderen gemaakt. Eerst voorlichting over wat de taken zijn van een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Daarna, om het nog spannender te maken, werd er een arrestatie nagespeeld. Dit werd zo echt nagespeeld, dat de kinderen op het puntje van hun stoel zaten en sommigen bijna niet durfden te kijken. Ze vonden het zo zielig voor de arrestant dat die maar weer snel bevrijd moest worden. Op de vraag wie ook eens de handboeien om wilde hebben klonk er een groot gejuich …. ze wilden allemaal! Alle Boa’s die op dat moment binnen waren of zaten te lunchen hebben meegeholpen. De groep werd daarna in tweeën gedeeld. Per groep mochten zij gaan kijken bij Cameratoezicht. Hier werd verteld op welk gedrag bij mensen op straat wordt gelet en dat de camera’s er vooral zijn voor de veiligheid van de mensen. De andere groep kreeg een film te zien met beelden van twee jongeren die werden aangepakt nadat ze gevolgd werden door camera’s. Ze waren dronken en vernielden alles dat op hun pad kwam. Gelukkig was het hoofdzakelijk een feestelijke dag voor onze winnaars!

Kers op de taart
Na alle spanning was daar de verwennerij bij Cafe Op 2 (tegenover het stadhuis). Daar werden de kinderen als echte VIP-gasten onthaald. Lange gedekte tafels stonden al voor hun klaar. De kinderen werden op een speciaal menu van friet, stukken pizza en homemade limonade getrakteerd.

Namens het Vastgoedbedrijf wil ik mijn enthousiaste collega’s bij Cameratoezicht bedanken voor de geweldige invulling van de Stop Vandalismeprijs, met speciale dank aan Schal Sampat! Bedankt Sander, Romeo van JVSA, Tineke Woudstra van Kabinet Veiligheid.

Het enthousiasme van de kinderen, docenten en collega’s geven mij moed door te gaan voor een mooi & veilig Almere. Daar doen we het voor!